Haza jön a baba...

2015.
aug.
26.

Amikor elérkezik a várva várt pillanat, hogy hazahozzuk a babánkat, rengeteg feladattal  találjuk magunkat szembe, mindazzal együtt, hogy végre kisbabánk a saját ágyában szuszoghat. Lássuk mi az, aminek készen kell állnia a pici érkezésére.
Elsősorban a kiságy, ahol csecsemőként a legtöbb időt tölti. A kiságyba elhelyezett légzésfigyelő talán a leges legfontosabb, hiszen ha egy esetleges levegővétel kimarad, azt a szerkezet azonnal jelzi, éles sípoló hanggal. Ezzel figyelmeztetve a szülőket, illetve ez a hangos zaj felébresztheti mély álmából a picit, ezáltal ismételt levegővételt tesz lehetővé. A kiságy szintén fontos eleme a fejvédő, ami abban van hatalmas segítségünkre, hogy amikor majd a babánk már mozogni, esetleg forogni tud az ágyában, nehogy beüsse a fejét a kemény ágyrácsba. Már az első időkben fontos színes dolgokkal felhívni a baba figyelmét, hiszen ezek mind fejlesztő hatással bírnak a baba további fejlődését tekintve. Erre az egyik legalkalmasabb eszköz az úgynevezett zenélő –forgó, amelyet a kiságy fölé helyezünk, felhúzzuk, az édes kis figurák pedig csak mennek körbe-körbe babánk feje fölött, kellemes dallamok társaságában.
A babaszoba fontos eleme a pelenkázó komód (ha van hely a szobában egy ilyen szekrény kialakításához). Ez az elem általában a kiságy mellett helyezkedik el, megkönnyítve babánk kiemelését az ágyikóból egyenesen a pelenkázóra, ahol tisztába tehetjük.
Személy szerint én elhelyeztem egy kényelmes fotelt is, itt zajlottak a szoptatások. Apropó szoptatás… Számomra nagyon nagy segítséget jelentett a szoptatós párna, hiszen ráhelyezve a babát és úgy szoptatni maga a kényelem. Amikor arra volt szükség, hogy lefejjem a tejet, akkor kézi mellszívót használtam ( Baby Bruin), amivel játék volt a tej lefejése, melyet az egyenként csomagolható, légmentesen záródó tejtároló tasakba helyeztem, majd ráírtam a dátumot, amikor szükség volt rá, csak elő kellett venni.
Ami szintén nagyon fontos a cumisüvegek és annak strelizálása. Azt, hogy ki milyen cumisüveget választ, az több szempontból is vizsgálható, hiszen mindenkinek más a "pénztárca érzékenysége" , illetve a különböző reklámok is el tudják érni azt a hatást, hogy az anyuka az alapján válasszon. 
A strerilizálás szintén többféle módon történhet... Lehet kifőzés, fertőtlenítő folyadékkal történő tisztítás, esetleg mikohullámú sütőbe helyezhető gőzstrelizáló. Én az utóbbi mellett döntöttem, hiszen ez olyan egyszerű és gyors, hogy csak na. Behelyezem a fertőtleníteni kívánt dolgokat a dobozkába, vizet öntök bele és pár perc elteltével kész is vagyok. 
Igen fontos szerepet tölt be a fürdetés is, amiben a főszerepet apuci játssza, hiszen ő a legerősebb, így könnyedén tudja több percen keresztül is tartani, ameddig én fürdetem.
Az első napok, hetek igazán mókásak és leginkább fárasztóak... Nem igazán van lehetőség egy bőséges alvásra, hiszen picikénk folyamatosan jelzi, hogy éppen mi az igénye, amit ki kell elégíteni.  Egy szó mint száz, egy csöppség érkezésével gyökeresen megváltozik az életünk, de ez a változás élményekkel és boldogsággal teli, a legszebb dolog az életben.


Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás
Rendben!